sobota, 16 września 2017

Naturalne sposoby na nerwowe osłabienie

Mikstura i napój na nerwowe osłabienie


Oliwa z oliwek, zwłaszcza ekologiczna, zimno tłoczona jest uznawana w profilaktyce zdrowotnej za najlepszy i najwartościowszy tłuszcz. 
Między innymi zwyczaj używania oliwy do przygotowania potraw ma sprawiać, że w krajach śródziemnomorskich jest mniej chorób układu krążenia i serca oraz mniej ludzi otyłych. 
W tamtejszej medycynie ludowej dobrą oliwę z dawien dawna także traktowano jako lek oraz wspaniały kosmetyk dobroczynnie wpływający na skórę, zwłaszcza zniszczoną przez słońce.
 Jest kilka interesujących receptur na wzmacniające preparaty, które warto stosować przy różnych dolegliwościach nerwowych, psychicznym osłabieniu.
♕Zmieszać równe ilości, np. po szklance miodu wielokwiatowego lekko podgrzanego do płynności i oliwy z oliwek zimnego tłoczenia.
 Dodać do tego pół szklanki świeżo utartego chrzanu.
 Najlepiej używać korzeni świeżo zebranych. Jeżeli takich nie mamy, można użyć wcześniej tarty chrzan konserwowy. 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przechowywać w zamkniętym szczelnie słoju. Zażywać trzy razy dziennie po łyżce stołowej około pół godziny przed posiłkiem. 
Miksturę najlepiej powoli ssać

 Bardzo silne ogólnie wzmacniające działanie ma odwar owsiany. 

Odżywia on cały organizm, uspokaja system nerwowy.
 Pić go należy w ciągu dnia, najlepiej zamiast innych napojów. Przygotować szklankę dobrze utłuczonych, zmielonych ziarniaków owsa, można razem z łukami. Gdy ich brakuje, można ewentualnie wykorzystać płatki owsiane z ziaren jak najmniej oczyszczonych. 
Owies zalać litrem wrzątku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu nie dopuszczając do wrzenia przez kilkanaście minut. Odcedzić.
 Dosłodzić 2-3 łyżkami miodu. Do smaku można dodać trochę cytryny, silnego naparu z mięty lub melisy. 
Przygotowując odwar do ziarniaków można wrzucić też odrobinę korzeni, np. anyżku, wtedy polepszymy smak. 
Taki napój również korzystnie działa przy bezsenności. 
Przed snem wypić pół szklanki. Najlepiej pić zawsze odwar jak najświeższy. 
Jeżeli przygotowujemy od razu większą porcję przechowywać do następnego dnia w lodówce albo chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziekuję za zostawienie komentarza